...itt pár szót ejtenék néhányukról:

Canberra:
Elõször is Canberra Ausztrália fõvárosa, mintegy 300.000-en lakják. Az Australian Capital Territory központja, székhelye. A várostervezés egy amerikai mérnök nevéhez fûzõdik, õ Walter Burley Griffin. A város "élete" 1911-ben kezdõdött, de az igazi fejlõdés a második világháború után indult be. Canberra építészete csodás, emellett rengeteg zöldövezeti rész is van, kb. 12 millió fával. A települést hegyek és nagy "zöldterületek" veszik körül, nagyszerû hely az erdei sétákra, biciklizésre és akár síelésre.
Canberra a kormányzat "otthona", látogatható a Kormányzat Háza, a Parlament épülete, a régi Parlament épület, az Ausztrál Nemzeti Galéria és az Ausztrál Nemzeti Botanikuskert.
A fõvárost még körülöleli a Lake Burley Griffin is, melyen hajózni is lehet, illetve sétát is tehetünk körülötte. 1963-óta létezik, emberi kéz alkotta e mesterséges tavat.
A város azután lett a fõváros, amikor nem tudott a két nagyváros Sydney és Melbourne "dûlõre jutni. :-)

Canberra

Sydney:
Új Dél Wales és egyben az ország legnagyobb városa, közel 4 millióan lakják. Az ország legrégebbi települése, a város legrégebbi részei pedig a Rocks és Circular Quay. Annak idején Cook kapitány itt vetette meg a lábát. Sydney egy hatalmas öblös rész (kikötõ) köré épült. Sok turistalátványossággal, strandokkal, öblökkel és néhány nemzeti parkkal rendelkezik. A városképre sokminden kihatott, például az anglo-mediterrán stílus és az egyre növekvõ kínai-ázsiai jelenlét.
Két nagyobb részre oszlik, északi és déli oldalra, melyeket a Sydney Harbour választ el és emiatt a Sydney Harbour Bridge köt össze. A látványosságok többségében a déli városrészben vannak, míg az északi rész az üzleti és politikai életnek ad otthont.


Sydney

Melbourne:
Ez a város Victoria székhelye, egyébként a második legnagyobb települése Ausztráliának. Multikultúrális atmoszférája van, Viktoriánus-kori épületekkel tarkítva. Kb. 3.400.000 ember lakik Melbourne-ben.
Ha valaki látogatóba érkezik, regeteg szállás-forma közül választhat, pl. apartmanok, hotelek, motelek közül.
A város közepén található az ún. Central Business District (CBD), tehát az üzleti élet központja. A Yarra folyó két részre osztja Melbourne-t. A várost nagyon szép parkok is tagolják, a központban is nagy területet foglalnak el. Itt a kiépített tömegközlekedés mellett autóval is kitûnõen juthat el az ember ahová szeretne, mivel széles autóutak könnyítik ezt.
Itt is a szórakozási lehetõségel széles kínálatával találkozhatunk.


Melbourne

Adelaide:
Dél-Ausztrália székhelye, civilizált, nyugodt város. 1 millió ember otthona. Két részre tagolódik, Adelaide az egyik, míg North Adelaide a másik egység. A Torrens folyó a "határvonal". Szép, változatos vidéki tájakat láthatunk Adelaide körül, zöld parkok, a Mount Lofty Ranges és strandok is vannak.
A központ nagyon jól tervezett, az utcákat változatos terek törik meg. A fõutca, a King William Street egyenesen északról fut dél felé át a Victoria téren, mely a város szíve.
Itt is sok lehetõsége van a vándornak megszállni.

Adelaide

Perth:
Nyugat-Ausztrália székhelye, egyike a legmodernebb városoknak. Talán a világ legelszeparáltabb települése, mivel a legnagyobb állam lakosságának mintegy 80%-a él itt. Ez 1,4 millió ember. A Swan folyó nyugati partján alakult meg, 1829-ben.
A város az 1890-es években virágzott nagyon, az aranyláz idején. Az üzleti élet központja az un. St. Georges Terrace-on van, a vásárlási lehetõségek centruma pedig a Hay Street-i és Murray Street-i Mall-ok (bevásárló központok). Nyugatra a 406 hektárnyi területen fekvõ Kings Park jelenthet felüdülést a pihenésre vágyó látogatónak. Szép kertek, erdõs, bokros tájakban gyönyörködhetünk. 300 fajta növény és 80 vadon élõ madárfaj él itt együtt. Még szép strandok vannak Perth-ben, nem messze az üzleti élet központjától, sokak ezek közül szörfözésre is alkalmas.

Perth

Darwin:
Az Északi-Terület központja ez a város. Élénk, vidám, modern, kozmopolita ez a település. Nagyon jó hely a kikapcsolódásra, akár utazás elõtt is. 1869-ben alapították, az igazi fejlõdés 1871-tõl kezdõdõen indult meg, itt is az aranynak köszönhetõen. Ez a város a többi ausztrál településtõl eléggé elszigetelten létezett, míg meg nem építették az Alice Springs-be vezetõ utat. A fõ tevékenység a bányászat mellett a közigazgatás. Darwin kaput nyit az északi területek felé. A város meglehetõsen kicsi, egy kis félszigeten fekszik.
Darwin is sokmindent kínál a turistáknak, több bicikliút van itt, ezek segítségével akár kerékpárral is feltérképezhetjük a környéket. Szálláslehetõség is van természetesen, a hotelek és hostelek mellett akár kempingezhetünk is.

Darwin

Brisbane:
Queensland központja, innen nem messze található a híres Gold Coast (Aranypart) és a Sunshine Coast (Napfénypart). Ausztrália harmadik legnagyobb városa, 1,6 millió lakossal. Sok park és mesterséges strand várja látogatóit. Különösképpen az utóbbi idõkben felgyorsult a város fejlõdése. A Brisbane-folyó folyik itt az óceánba. Hegyek és hidak veszik körül a folyót.
Szálláslehetõségek közül itt is a hotelek, hostelek, motelek és úgynevezett "bed and breakfast" (reggelivel együtt) vannak.
Nagyon jó bicikliutak vannak a Brisbane River körül.


Brisbane

Cairns:
A település a turisták legkedveltebb államában, Queensland-ben található. Viszonylagosan északra fekszik Cairns, szép esõerdõk és nem messze a csodás Nagy-Korallzátonytól.
A Sheilds Street-en sok üzletet találhatunk, nem messze a Cairns Harbour-tól (Cairns kikötõ). Rengetes szórakozási lehetõséget, éttermet, pub-ot, klubot, élõ zenét, szálláslehetõséget kínál. Lehet bungee jumpingolni, kenuzni, lovagolni, búvárkodni, vadvizi evezni. Sok történelmi épület, a Cairns Museum, Cairns Regional Gallery is várja látogatóit. És itt van még a fantasztikus Tjapukai Aboriginal Kulturális Központ is.

Cairns

Alice Springs:
Egyszerûbben Alice, 1933-ban kapta nevét. Ugyanis egy távíró-központot (jelerõsítõt) hoztak itt létre Adelaide és Darwin között. Tulajdonképpen a kontinens geometriai középpontjában helyezkedik el. A város nehezen fejlõdött mindaddig amíg nem állították helyre a két nagyobb város (Darwin, Adelaide) közti régi utat 1987-ig. Az idetévedõ látogatónak meg kell néznie az Adelaide-házat, illetve a John Flynn (a Flying Doctor Service megalapítója) Museum-ot és a templomot. A Flying Doctor Service-t a nehezen megközelíthetõ helyek elérésére hozták létre, a doktorok helikopteren jutottak el a betegekhez.
Innen a legkönnyebben megközelíthetõ az Ausztrália közepén lévõ Ayers Rock (aboriginal nyelven: Uluru). Erre a sziklára nem tanácsos felmászni, nehogy megzavarjuk az õslakosok "szent helyét".

Ayers Rock (Uluru)

Hobart:
A Tazmán sziget központja. György korabeli történelmi épületek és kikötõ található Hobartban, de ugyanakkor a modern városrészek sem elhanyagolhatóak. Jelentõs a hajóépítés és kiviteli cikkek közül a kukorica és gyapjú.
A város kicsi, középpontjában az Elizabeth Street Mall-lal.
Sok nemzeti park van itt is, és egész Tazmánia területén. Mesés tájkép tárul elénk, nagyszerû sétákra van lehetõsége az embernek, illetve sok a szabadtéri program.

Hobart